Daun Zaitun dalam Pengobatan Sakit Gusi: Studi Takhrij dan Syarah Hadis

Dinar Siti Nur Aisyah

Abstract


This study aims to discuss about olive leaf as a medicine for sore gums. This study uses a qualitative type of method that emphasizes literature study through the takhrij and syarah hadith methods with contemporary analysis. The results of this study indicate that the quality status of the hadith about olive leaf as a medicine for gum disease is considered authentic based on the takhrij hadith. And the hadith syarah shows that olive leaf is a medicine for gum pain which in olive leaf contains antimicrobials that are able to overcome infections that cause swollen gums and olive leaf is also analgesic so it is effective in relieving pain. This study concludes that the hadith about olives is acceptable (maqbul) so that it can be used as evidence for Islamic practice. This study recommends accessing information from the Prophet's hadith about olive leaf for the development of gum disease medicine in the medical world.

Keywords


Gum; Leaves; Olive; Treatment

Full Text:

PDF

References


Ahmad bin Tsabit bin Said Al-Wushoby. (2012). At-tautsiq wat tadhi`f bainal muhadditdin waddu`at. 304.

Ahmad, Y. al-H. (2008). Ensiklopedia Kemukjizatan Ilmiah dalam al-Qur’an dan Sunah. Kharisma Ilmu.

Alis, M. K. B. I. N. (2017). Perawi yang Tertuduh sebagai Syiah dalam Shahih al-Bukhari. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau.

Badwilan, A. S. (2010). Manfaat dan Khasiat Minyak Zaitun: Rahasia dan Mukjizat dari Pohon yang Diberkati. Thibia.

Cal Orey. (2008). Khasiat Minyak Zaitun Resep Umur Panjang Ala Mediterania.

Dalil, F. Y. M. (2017). Hadis-Hadis tentang Farmasi: Sebuah Kajian Integratif dalam Memahami Hadis Rasulullah. PROCEEDING IAIN Batusangkar, 1(1), 309–326.

Darmalaksana, W. (2018). Paradigma Pemikiran Hadis. Jurnal Aqidah Dan Filsafat Islam, 2(1), 95–106.

Darmalaksana, W. (2020a). Metode Penelitian Kualitatif Studi Pustaka dan Studi Lapangan. Pre-Print Digital Library UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Darmalaksana, W. (2020b). Penelitian Metode Syarah Hadis Pendekatan Kontemporer: Sebuah Panduan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. Diroyah: Jurnal Studi Ilmu Hadis, 5.

Darmalaksana, W. (2020c). Prosiding Proses Bisnis Validitas Hadis untuk Perancangan Aplikasi Metode Tahrij. Jurnal Ushuluddin UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 1, 1–7.

Darmalaksana, W. (2021a). Herbal Tumbuhan Senna dalam Pengobatan Infeksi Covid-19: Studi Takhrij dan Syarah Hadis. Pre-Print Kelas Menulis UIN Sunan Gunung Djati Bandung, 19, 1–11.

Darmalaksana, W. (2021b). Kosmetik Halal sebagai Lifestyle untuk Kesehatan: Studi Takhrij Hadis dan Syarah Hadis. 148, 148–162.

Darmalaksana, W., Pahala, L., & Soetari, E. (2017). Kontroversi Hadis sebagai Sumber Hukum Islam. Wawasan: Jurnal Ilmiah Agama Dan Sosial Budaya, 2(2), 245–258.

Firdaus. (2015). Penelitian Persambungan Sanad Hadis.

Firmansyah, H. (2018). Zaitun dalam Pandangan Alquran dan Sains (Kajian Tafsir ’Ilmy). UIN Sultan Maulana Hasanuddin Banten.

Haryono, Y. (2010). ”Zaitun” Pohon KPK (Kesehatan, Perdamaian dan Kejayaan) Penuh Barokah (Issue September, pp. 1–25). Universitas Kajuran Malang.

Humaira, A. F., & Qodim, H. (2021). Takhrij and Syarah Hadith of Chemistry The Compound Content in Olive and Their Suitability in the Hadith. International Journal of Discoveries and Innovations in Applied Sciences, 1(3), 7–10.

Khasanah, N. (2011). Kandungan Buah-buahan dalam al-Qur’an: Buah Tin (Ficus carica L.), Zaitun (Olea europea L.), Delima (Punica granatum L.), Anggur (Vitis vinivera L.), dan Kurma (Phoenix dactylifera L.) untuk Kesehatan. Jurnal Phenomenom, 1(1).

Lidwa, & Saltanera. (2010). Ensiklopedi Hadits (9.7.3). Saltanera.

Nisak, K. (2018). Keistimewaan Zaitun dalam Perspektif al-Qur’an dan Sains: Analisis Penafsiran Surah al-Mukminun Ayat 20. UIN Sunan Ampel Surabaya.

Sanjani, M. I., & Darmalaksana, W. (2021). Takhrij and Syarah Hadith of Agrotechnology: Olive Fruit Efficacy Study. Gunung Djati Conference Series, 1, 36–43.

Shahilah, R. A. A. R., Darmalaksana, W., & Rachmawati, Y. S. (2021). Takhrij and Syarah Hadith of Agrotechnology: Ingredients and Benefits of Olive Oil. Gunung Djati Conference Series, 1, 396–401.

Solehah, P. N. H., Darmalaksana, W., & Firmansyah, E. (2021). Takhrij and Syarah Hadith of Agrotechnology: The Role of Olives for Health. Gunung Djati Conference Series, 1, 402–407.

Sopiah, S. (2019). Keistimewaan Zaitun dalam Al-Qur’an Ditinjau dari Perspektif Ilmu Kesehatan. UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

UIN Sunan Gunung Djati Bandung. (2020). Pedoman Penulisan Skripsi, Tesis, dan Disertasi. UIN Sunan Gunung Djati Bandung.

Widianti, Z. (2017). Efek antiinflamasi ekstrak etanol daun zaitun (Olea europaea L.) pada edema telapak kaki tikus galur Sprague-Dawley jantan yang diinduksi karagenan 2017. UIN Syarif Hidayatullah Jakarta: Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan, 2017.




DOI: https://doi.org/10.15575/jra.v1i2.14689

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Dinar Siti Nur Aisyah

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Google Scholar Moraref